Nacht van de Fair Trade

Vier 50 jaar Wereldwinkel in Leuven met Amadou & Mariam

Amper een jaar na de opstart van de eerste wereldwinkel in Antwerpen in 1971 opende ook in Leuven een Oxfam Wereldwinkel de deuren. Vele generaties vrijwilligers maakten producten van eerlijke handel steeds breder beschikbaar voor Leuvenaars. De eerste winkel in Leuven werd al snel gevolgd door winkels in Kessel-Lo, Heverlee, Wijgmaal en Wilsele. In die winkels verkopen ze niet alleen producten, ze bouwen en ook aan een beweging rond fair trade, solidariteit, vrede en verdraagzaamheid. Vier op zaterdag 8 oktober met de vrijwilligers de vijftigste verjaardag in 30CC/Schouwburg.

Vier met Amadou & Mariam

Om de verjaardag de nodige luister bij te zetten, nodigde 30CC Amadou & Mariam uit, het koningspaar van de afrobeat! Zij komen op 8 oktober naar de Schouwburg voor de Nacht van de Fair Trade.

Amadou & Mariam is een geniaal, muzikaal en blind duo uit Mali. Mariam zingt in het Bambara, de taal van Mali. Haar man Amadou speelt meesterlijke solo’s en aanstekelijke gitaarriffs. Samen brengen ze een dansbare mengeling van traditionele muziek en westerse pop. De synergie tussen hun twee stemmen zorgt voor een vleugje magie.

Al ruim 40 jaar combineren Amadou & Mariam hun liefde met hun muzikale carrière. Sinds ze in 2005 het onnavolgbare (en door Manu Chao geproducete) Dimanche à Bamako uitbrachten, bracht het duo wereldwijd een massa mensen in vervoering. Ze zijn uitgegroeid tot de meest beroemde ambassadeurs van Malinese en Afrikaanse muziek. Ze werkten al samen met Damon Albarn (Blur), Santigold, TV On The Radio, David Gilmour (Pink Floyd), Johnny Marr (The Smiths) en The Yeah Yeah Yeahs.

50 jaar beweging maken rond fair trade

Tijdens het voorprogramma van de Nacht van de Fair Trade leggen de vrijwilligers van de Leuvense Wereldwinkels de focus op 50 jaar Oxfam Wereldwinkels in het Leuvense. Ze zijn immers fier op 50 jaar eerlijke handel in Leuven, maar evenzeer op 50 jaar ‘beweging maken’ rond fair trade, solidariteit, vrede en verdraagzaamheid en dat in scholen, verenigingen en op diverse acties en manifestaties. In een boeiende mix van woord, film en beweging blikken ze hierop terug.

Ze kijken ook al vooruit naar de nieuwe campagne van Oxfam rond klimaatrechtvaardigheid en tonen dat Oxfam Wereldwinkels na 50 jaar nog steeds springlevend is.

Praktisch