M-Fair: eerlijk gekleed

Op zondag 9 oktober 2022 organiseert de stad Mechelen ‘M-fair, eerlijk gekleed’ in het Cultuurcentrum van Mechelen, tussen 11 en 17 uur. Het centrale thema van M-fair 2022 is: Afrikaans Textiel. 

 

Markt

Het kloppende hart van M-Fair: handelaars met kraampjes die specifiek een Fairtrade en/of duurzaam aanbod hebben. Hiervoor putten we uit de handelaren die de afgelopen jaren aanwezig waren op onze M-fair: https://mondiaal.mechelen.be/m-fair-markt 

In Mechelen zijn ook heel wat creatieve ‘makers’ aan de slag. Makers, die circulair bezig zijn en met recuperatiemateriaal prachtige accessoires maken. Ook dit lokaal talent krijgt een plekje op de M-fair.

Aangezien het thema van deze M-fair Afrikaans textiel is, gaan we dit jaar voor een uitbreiding van de markt door een samenwerking aan met Brussels African Markt. De focus voor standhouders ligt uiteraard op textiel. 

Workshops

  • Verschillende workshops waarin textiel centraal staat gegeven door Avansa: weven, borduren, stoffen kleuren met natuurlijke verven, zeefdrukken op textiel… Inloop naaiatelier ‘upcycling van textiel’: gegeven door CVO Crescendo uit Mechelen en met medewerking van mensen uit de buurten en wijken van Mechelen.
  • Inloop naaiatelier: upcycling en textiel is een gouden combinatie. Tijdens dit inloop naaiatelier kunnen de bezoekers proeven van verschillende textieltechnieken die je helpen om kapotte kledij een tweede leven te geven.  

Modeshow en tentoonstellingen

Modeshow Afrikaans textiel
Stella Nyanchama Okemwa is antropologe, activiste en experte inzake dekolonisering. Ze is afkomstig uit Kenia en woont ondertussen bijna 30 jaar in België. Stella verzamelt Afrikaanse stoffen en cureert de reizende tentoonstelling ‘Pagne Africain’. Haar werk biedt een dwarsdoorsnede van de textielculturen van het Afrikaanse continent aan de hand van een bijzondere selectie Afrikaanse stoffen. De onderliggende sociale, historische betekenis en impact is diepgaand voor iedereen, maar nog meer voor de jongeren in de diaspora die weinig geïnformeerd zijn over hun roots. Mensen zien vaak alleen de functionele, esthetische en commerciële waarde van textiel, maar er zijn veel meer betekenissen en symbolen. Afrikaanse stoffen zijn als een archief aan geschiedenis, spiritualiteit, rituelen, sociale status en diverse trajecten door de eeuwen heen. De stoffen vertellen een verhaal. De essentie van dit tentoonstellingsproject zit in de rijkdom aan kennis, geschiedenis en spiritualiteit die in de weefsels verbonden is

Modeshow met recuperatiemateriaal
De mode afdelingen van de Ursulinen en CVO Crescendo zorgen voor een modeshow die bestaat uit silhouetten en kledij gemaakt uit afval en recuperatiemateriaal. Opdracht: “Verzamel tweedehandskledij, restjes stof en wol, fournituren en kledingaccessoires… die anders toch op de afvalberg zouden belanden en maak hier een modieuze outfit mee.” 

Twee panelgesprekken over fairtrade textiel/mode

  • Met focus op jongeren
    Op Instagram schieten ze als paddenstoelen uit de grond: de jonge ontwerpers die tweedehandskleding als basis gebruiken voor hun mini-collecties. Deze jonge generatie is een stuk gevoeliger voor ethische en ecologische problemen. We zoeken jonge (Mechelse) modeontwerpers die fairtrade en duurzaameheid in hun DNA hebben en hierover in gesprek willen gaan met andere jongeren. 
  • Paneldiscussie: de oorsprong van Afrikaans textiel
    Nyanchama Okemwa selecteert interessante panelgasten die hun licht laten schijnen op Afrikaanse stoffen die als een archief zijn aan geschiedenis, spiritualiteit, rituelen, sociale status en diverse trajecten door de eeuwen heen. Maar ook hun visie op fastfashion komt aan bod.

Hou het volledige programma in de gaten op Mechelen Mondiaal